Va salut cu multa caldura

Este iarna, ceva gerulet, asa ca inainte sa va stresez cu oarece povesti, va rog sa-mi permiteti sa va tratez la inceput cu un banc, pe care sa-l tratati ca atare, fiecare dupa bunul lui inteles…

Un angajat isi saluta seful in fiecare dimineata: ”Sa traiti, cu multa caldura”…!!! Azi asa, maine asa, tot ”cu multa caldura” pana cand seful se hotaraste sa-l intrebe de unde si pana unde …atata respect.

Se vede treaba ca el de fapt, era cam despotic cu angajatii.. Raspunsul a venit simplu: ” Pai nu pot sa va spun pe fata Arde-te-ar focul, asa ca mai corect mi s-a parut Cu multa caldura”!!!

Revenind la obiectul articolului doresc sa va relatez un fapt care m-a lasat masca oarecum, acum cateva zile. M-am incumetat sa merg ( ca un pescar vajnic ce ma aflu) la un pescuit la copca impreuna cu un bun prieten. Toti stim prin ce am trecut zilele trecute, asa ca nici nu existau dubii ca lacurile nu ar fi inghetat. Partida s-a lasat doar cu placerea de a ne incalzi in timp ce spargeam ca bezmeticii sa incropim cate o copca, urmand ca mai apoi, in timp ce urmaream plutele buclucase, sa invatam ”o batuta pe loc”, pocnindu-ne talpile papucilor una de alta, doar,doar sa ne putem mentine circulatia sangelui cat mai activa…

Pescuit la copca sau…ce-om fi cautat noi acolo!!!

Nu pot spune decat ca ne-a cam sarit pescuitul din cap, jurand asemeni lui Nica a lui Stefan Apetrei ( Ion Creanga, stiti voi, cand mergeau ei cu plugusorul de-i fugareau toti de pe la porti) ca la anul sa mergem tot impreuna la copca. Abia mai simteam cate un zvac de vlaga intr-un buric de deget, unde mai pui ca urechile cu tot cu cap, erau intr-o stare de amorteala aproape de paralizie. Gurile ni se desclestau doar daca eram nevoiti sa injuram ideea de pescuit pe iarna, si pe cel care a avut-o. Adica Eu sau …pe mine!!!

Never, ever sa nu ma mai incumet la minus doispe’ grade, spre lacuri inghetate, lasand placerea pescuitului doar pe timp de vara, atunci cand bazaie bondarii, greierii si pasarile de intrec in concerte si balade placute auzului nost’, iarba verde si apus racoritor dupa o zi torida… Pfff, filozofez, semn clar ca nici acum nu mi s-a dezghetat complet scafarlia dupa partida de pescuit la copca.

In fine, dupa ce ne-am strans tot calabalacul si tovarasul meu si-a epuizat toata colectia de injuraturi, purcedem usor spre casa, cu caldura la masina maxima. degeaba, pana acasa, abia am apucat sa ne destelenim putin. Omul ma invita pe la el, sa ne incalzim de-a binelea, cu cate un snaps sau un vin fiert, numai bun de zvarlit pe gatlej in asta perioada.

Ajuns sus, o caldura aproape insuportabila, ma doboara. Simt ca lesin insa imi revin repede. Pai de unde am plecat, si unde am ajuns. Il intreb din reflex, cam cat plateste la gaz, ca prea e naduf.

– Care gaz? La mine gazul il folosesc doar pentru apa calda!!!

-Cum asa? Intreb…

Imi face un tur al casei si imi arata niste…tablouri. Parca mai auzisem eu cate ceva despre panouri radiante, insa nu mai vazusem live si bineinteles, nici nu simtisem efectul pe pielea mea, pe barba mea, pe capul meu si urechile amortite…Practic, centrala era folosita doar cand avea nevoie de apa calda, dus sau alte necesitati.

Asta ne-a dat un subiect de discutie. M-am lasat pe spate in fotoliu si simteam cum pielea mea se ”zgribulea” de placere, amintindu-mi de caldura minunata oferita candva, de soba din odaia bunicilor…

Mi s-a parut o idee demna de nota bene a eficientei pentru incalzirea unui apartament si nu numai. Unde mai pui ca fiind personalizat cu anumite imagini, iti poti imbogati casa cu niste peisaje calduroase. Cum ar fi sa ai un tablou cu peisaj de iarna din care sa izbucneasca caldura? Poate chiar un peisaj cu un pescuit la copca??? Nici nu ma gandesc sa pomenesc asa ceva. Nu de alta, insa mi-e sa nu-si intre tovarasul iar in mana cu injuraturile. Inovativ si cam nebunesc!!!

Pentru exemplificarea consumului, am decis sa iti prezint rezultatele unui studiu comparativ intre incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu si incalzirea cu centrala pe gaz, realizat in Germania de Technische Universität Kaiserslautenin, in perioada de incalzire 2008/2009.

In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca la o suprafata de 100 m2 prin incalzirea pe gaz se economiseste 50 lei lunar. Dar, avand in vedere scumpirile masive ale gazelor din ultima vreme, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu a ajuns cel putin la egalitate cu incalzirea prin centrala cu gaz.

Privind costurile in ansamblu, trebuie sa avem in vedere si costurile aferente reviziilor, ce caracterizeaza centrala pe gaz, precum si durata de viata a aparatului, in cazul centralei fiind de aproximativ 8 ani, pe cand la panourile radiante cu infrarosu de 20-25 ani (numai garantia este de 5-10 ani), defectarea presupunand noi costuri.

Tragand linie, din punct de vedere al costurilor, incalzirea cu panouri radiante cu infrarosu presupune costuri mult mai mici… Sursa: http://www.chibzuintza.ro/incalzire-panouri-radiante-infrarosu/

Principii de baza in fuctionarea panourilor radiante…

Dupa o cana de vin fiert servita in compania colegului meu, a caldurii casei oferita de panourile radiante si in sanatatea pestilor pe care nu i-am prins, mi-am propus sa analizez cumva mai cu simt de raspundere avantajele instalarii si incalzirii cu panouri radiante. Am gasit cateva idei pe chibzuinta.ro, unde va invit si pe voi, sa analizati, sa va documentati si eventual, sa va faceti un confort cat mai echitabil in locuinta. Atat financiar cat si fizic!!!

Numai bine si va salut Cu multa caldura, fara a lua in seama bancul de mai sus. Sincer!!!


Imi asum absolut toata responsabilitatea pentru ceea ce fac, ce scriu si ce spun... Astept cu placere clipa sa pot ajuta si sa-mi multumesc pentru inca un lucru bun si bine facut...

Advertisement

No comments.

Lasa o parere